گاها برای برخی از خانم این سوال پیش می آید که منظور از اجرت المثل زن چه می باشد و میزان مبلغی که بابت اجرت المثل به زن تعلق می گیرد چه میزانی می باشد و این میزان در سال ۱۴۰۲ چقدر است.

به طور کلی زن میتواند بابت انجام اموری که شرعاً برعهده او نیست، یعنی مواردی مانند خانه داری، پخت غذا، تمیز کردن منزل و شست وشو ،  از شوهر مطالبه اجرت المثل کند.

برای طرح این دادخواست ابتدا باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و با در دست داشتن کلیه اسناد و مدارک اعم از سند ازدواج، شناسنامه و غیره نیست به طرح دادخواست مطالبه اجرت المثل اقدام نمایید.

پس از طرح این دادخواست و ارجاع موضوع به دادگاه خانواده ی صلاحیت دار ، قاضی با بررسی پرونده و تعداد سال های زندگی مشترک میان طرفین نسبت به صدور حکم اقدام می نماید.اما شاید این پرسش مطرح شود که میزان اجرت المثل زن در سال ۱۴۰۲ چقدر است و چگونه تعیین می گردد؟ در پاسخ باید گفت که میزان اجرت المثل در نظر گرفته شده برای هر شخص با شخص دیگر متفاوت است و قاضی دادگاه این موضوع را از طریق کارشناس رسمی دادگستری بررسی و تعیین می نماید.

علاوه بر موارد فوق، قاضی دادگاه جهت انشاء حکم شروط دیگری را مورد توجه قرار می دهد تا استحقاق زن برای دریافت اجرت المثل محرز گردد.

شروط دریافت اجرت المثل

 شروط استحقاق زن برای دریافت اجرت المثل ایام زوجیت به شرح ذیل است که برای مطالبه اجرت المثل جمع این شروط لازم است.

  1. کارهای انجام شده  توسط زن باید از اموری باشد که شرعاً برعهده زن نباشد برای مثال، حضانت اطفال و نگهداری و مواظبت از اطفال شرعاً از تکالیف زوجه است اما خانه داری از وظایف شرعی زن نیست و قاعدتا برای انجام این امور به زن اجرتی تعلق نخواهد گرفت
  2. کارهایی که زن انجام داده، عرفاً دارای اجرت باشد. بدین معنی که اگر شخص دیگری قصد داشت چنین اموری را انجام دهد در قبال انجام آن دستمزد دریافت می نمود
  3. زن این اعمال را به دستور زوج انجام داده باشد. پس چنانچه زن به میل خویش و بدون هر گونه اجبار و دستور زوج نسبت به انجام این امور اقدام نموده باشد ، دادگاه خواسته زن مبنی بر دریافت اجرت المثل را نمی پذیرد
  4. زن در انجام این اعمال قصد تبرع نداشته باشد. منظور از قصد تبرع این است که زوجه به رایگان این امور را انجام نداده باشد.پس چنانچه زوجه با قصد بر تبرعی بودن(رایگان بودن) نسبت به انجام امور مربوطه اقدام نموده باشد نمی تواند اجرت المثل مطالبه نماید

زمان مطالبه اجرت المثل توسط زن

در این خصوص میان محاکم اختلاف نظر وجود دارد   

برخی از محاکم، زن را فقط در صورت طلاق مستحق دریافت اجرت المثل ایام زوجیت میدانند  

البته با توجه به اطلاق تبصره ماده ۳۳۶ ق.م نظر اقوی آن است که زن را در هر صورت مستحق دریافت اجرت المثل ایام زوجیت بدانیم، بنابراین در صورت طلاق یا فوت شوهر یا حتی در اثنای، زوجیت زن میتواند مطالبه اجرت المثل کند.

اگر شوهر فوت کرده باشد، زن می تواند  اجرت المثل خود را مانند سایر دیون متوفی، از ترکه شوهر مطالبه نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی رایگان

۰۹۳۵۷۸۷۴۰۰۴

۰۹۳۵۸۹۰۴۰۰۵

۰۲۶۳۴۴۲۹۸۹۵

تماس در واتس‌اپ

۰۹۱۹۴۶۲۵۷۲۰