هزینه دادرسی دعاوی مختلف حقوقی در ایران هنگام اقامه دعوا از خواهان گرفته می‌شود. در صورتی ‌که حکم دعوا به نفع خواهان صادر بشود و خواهان در دادخواست اولیه خود هزینه دادرسی را نیز به عنوان یک بخش از مطالبه خود طرح کرده باشد، می‌تواند هزینه دادرسی پرداخت‌ شده را از خوانده پس بگیرد.

طبق مقررات آیین دادرسی مدنی، اگر خواهان هزینه دادرسی را هنگام تحویل دادخواست و اقامه دعوا پرداخت نکند، این باعث می‌شود دادخواست او به جریان نیفتد و از جانب مدیر دفتر دادگاه اخطار رفع نقص دادخواست برایش صادر بشود. برای ایجاد هرگونه دعاوی، وکیل کرج اینجاست تا به شما کمک کند و از حقوق شما دفاع کند.

هزینه دادرسی چه مواردی را شامل می‌شود؟

هزینه برگ دادخواست

این مبلع ثابت و ۲۰۰۰۰ ریال است که به‌ طور سالانه مشخص می‌شود.

هزینه دادخواست

برای هر دادخواستی جدا از از این که تعداد نسخه‌ها (دادخواست باید به تعداد خواندگان به اضافه یک باشد) و صفحات آن چقدرست و این که دعوایی که مطرح شده است مالی باشد یا غیرمالی و همچنین این که دعوایی که مطرح شده در کدام مرحله از رسیدگی قرار دارد مقدار ثابتی به ‌عنوان هزینه دادخواست گرفته می‌شود که در قالب تمبر است.

هزینه تطبیق اوراق و ضمیمه‌ها با اصل آن‌ها

کپی برابر اصل بودن مدارک و مستندات دعوا و ملحقاتی چون وکالتنامه نیز هزینه دارد.  برای هر برگی که برابر اصل تطبیق داده می‌شود مبلغ ۳۰۰۰۰ ریال تمبر جداگانه باطل می‌شود.

هزینه دادرسی به مفهوم اخص

در هر دعوایی با توجه به این که دعوا مالی است یا غیرمالی، مقطع و مرحله طرح دعوا و موضوع یا ماهیت دعوا هزینه دادرسی و شیوه محاسبه آن متفاوت است. برای تبیین دعواهای مالی یا غیرمالی لازم است بتوان هرکدام را به ساده‌ترین شیوه تعریف کرد.

دعاوی غیرمالی در دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند. دسته اول دعاوی غیرمالی ذاتی است که اثر مستقیم طرح آن‌ها شامل مسائل غیرمالی می‌شود مانند دعوای حضانت. دسته دوم، دعاوی غیرمالی و اعتباری هستند یعنی دعاوی که مالی هستند اما قانون‌گذار طبق مصالحی آن‌ها را غیرمالی حساب کرده است ماننددعوای صاحبخانه و مستأجر (به شرط اینکه موضوع دعوا، هزینه اجاره نباشد).

ساده‌ترین تعریفی که می‌شود از دعوای مالی ارائه داد این است که دعوای مالی دعوایی است که اثبات ادعا در آن مستقیماً اثری مالی دارد. ممکن است تصور کنید در بعضی دعاوی غیرمالی مانند دعوای اثبات اصل نکاح، آثار مالی مهمی پیش‌بینی می‌شود مانند ایجاد رابطه توارث یا برقراری حق بر نفقه؛ اما باید در نظر داشته باشید که این آثار مالی فرعی در زمینه شکل‌گیری رابطه زوجیت است. زوجیت در چنین پرونده‌ای به‌ عنوان اثر مستقیم و اصلی شناخته می‌شود.

هزینه دادرسی چگونه محاسبه می‌شود؟

۱٫ هزینه دادرسی دعاوی غیرمالی

هزینه دادرسی برای دعاوی غیرمالی چون غیرمالی ذاتی و غیرمالی اعتباری ثابت است. در چنین مواردی مرجع اقامه دعوا تفاوتی نمی‌کند؛ چه مرجع شما دادگاه بدوی باشد چه دادگاه تجدیدنظر یا چه دیوان عالی کشور، میزان هزینه دادرسی تفاوتی ندارد.

۲٫ هزینه دادرسی دعاوی مالی

هزینه دادرسی دعوای مالی در زمینه اموال غیرمنقول به این صورت است که اگر دعوا در زمینه اموال غیرمنقول باشد (مثلاخلع ید از اموال غیرمنقول) هزینه دادرسی طبق ارزش معاملاتی ملک در منطقه محاسبه شده و دریافت می‌شود.

هزینه دادرسی دعوای مالی در زمینه اموال منقول به این صورت است که در این موارد ملاک محاسبه هزینه دادرسی، تقویم خواسته از جانب خواهان است. یعنی در واقع ارزیابی ارزش خواسته که از سوی شخص خواهان در دادخواست تعیین می‌شود. لازم به ذکر است که در مورد وجه نقد، ارزیابی خواسته مفهومی ندارد و ملاک وجه نقد ذکرشده است.

میزان هزینه دادرسی دعاوی مالی چقدر است؟

۱٫ مرحله بدوی

 در مرحله‌ی بدوی، این هزینه تا مبلغ دویست میلیون ریال، برابر دو و نیم درصد ارزش خواسته است و مازاد بر این مبلغ، سه و نیم درصد ارزش خواسته است.

۲٫ مرحله واخواهی (شکایت از حکم غیابی) به علاوه مرحله تجدیدنظر

در این مرحله،  هزینه دادرسی طبق ارزش محکوم‌به حساب شده و مقدار آن چهار و نیم درصد محکوم‌به است.

۳٫ مرحله فرجام‌خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض ثالث

 هزینه دادرسی در این مرحله طبق ارزش محکوم‌به محاسبه شده و پرداخت می‌شود که مقدار آن تا پنج و نیم درصد است.

۴٫ مرحله اعتراض به قرارها

هزینه‌ی درخواست تجدید نظر و اعتراض به رای دادگاه در قرارهای قابل تجدید نظر، در دادگاه و دیوان عدالت عالی کشور ۳۰۰ هزار ریال است.

هزینه‌ی اعتراض به قرارهای قابل اعتراض در دادسراها مبلغ ۲۰۰ هزار ریال هزینه دارد.

۵٫ مرحله درخواست تأمین دلیل، تأمین خواسته و دستور موقت

 هزینه دادرسی چنین درخواست‌هایی صرف ‌نظر از مرجعی که درخواست از آن انجام می‌شود و همچنین نحوه طرح درخواست از مبلغ ۴۰۰۰۰۰ ریال تا ۱۸۰۰۰۰۰ ریال با توجه به نوع دعوا متفاوت است.

۶٫ مرحله ابلاغ اظهارنامه و واخواست نامه

 هزینه دادرسی ابلاغ اظهارنامه مبلغی معادل ۱۰۰۰۰۰ریال است.

اگر دعاوی متعددی ضمن یک دادخواست اقامه شوند (مثل دعوای درخواستاجرت‌ المثل مستأجره، اجاره‌ معوقه، تخلیه و غیره فقط در یک دادخواست) هزینه دادرسی برای هر دعوا به ‌شکل جداگانه حساب می‌شود و خواهان موظف است همه هزینه‌ها را جمع کند و یک جا پرداخت کند.

موسسه وکیل کرج در زمینه حل و فصل اختلافات، پیگیری دعاوی و پرونده‌های خانواده، کیفری، حقوقی، امور مالی و غیره می‌تواند در خدمت شما باشد. در وکیل کرج تیمی از بهترین وکلای کشور گرد هم آمده‌اند تا دانش و تجربه خود را در اختیار شما قرار دهند. در صورت نیاز به دادرسی هرگونه دعاوی، پیگیری هر پرونده، شکایت از هر موضوعی و دفاع در هر پرونده‌ای، وکیل کرج در خدمت شماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی رایگان

۰۹۳۵۷۸۷۴۰۰۴

۰۹۳۵۸۹۰۴۰۰۵

۰۲۶۳۴۴۲۹۸۹۵

تماس در واتس‌اپ

۰۹۱۹۴۶۲۵۷۲۰